Groenten- en Fruittuin

CHILDRENS DREAM FOR AFRICA Wie helpt mee om een droom waar te maken voor de kinderen van Manéah en de andere bewoners van het dorp
Na een rampzalige overstroming in het dorp Manéah, in het West-Afrikaanse Guinée, in 2011, is de stichting Children’s Dreams for Africa opgericht, om te beginnen om de bij de overstroming verwoeste school te herbouwen. Met behulp van onze sponsoren zijn wij erin geslaagd een nieuwe school te bouwen, voorlopig met drie klaslokalen.

Sindsdien hebben wij opgemerkt dat veel kinderen naar school komen zonder ontbijt en dat de helft regelmatig klaagt over buikpijn van de honger.
We zijn met de inwoners en de plaatselijke autoriteiten van Manéah om de tafel gaan zitten om dat probleem te bespreken. Het gemeentebestuur heeft daarop besloten een stuk land ter beschikking te stellen voor de verbouw van groente en fruit voor lokale consumptie, met name gericht op de kinderen, opdat die uiteindelijk op zijn minst één gezonde maaltijd per dag kunnen consumeren.

Het betreffende terrein is echter begroeid met bomen en dient eerst te worden geruimd. Daarvoor hebben we materieel nodig, om te beginnen een kettingzaag om de bomen op te ruimen. Daarnaast hebben we behoefte aan alles wat nodig is om een duurzame groente- en fruittuin aan te leggen, waaronder diepvriesapparatuur voor langere houdbaarheid van onze producten.
We willen diverse producten gaan verbouwen: tomaten, uien, aardappelen, sla, wortelen en erwten.
De bewoners en hun kinderen die de tuin zullen verzorgen, krijgen ieder een deel van het terrein toegewezen. Om de techniek van het tuinieren on de knie te krijgen, willen we hun een leerstage van drie maanden aanbieden.
De werkloosheid in Guinée is hoog: ongeveer 45 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk. Een project als dit kan in elk geval de inwoners van Manéah een gevoel van eigenwaarde teruggeven.

Naar Nederlandse begrippen is het project in Manéah kleinschalig. Voor de plaatselijke bevolking betekent het echter zeer veel. Helaas ontbreekt het kapitaal om het geheel op eigen kracht te bekostigen. Daarvoor is ze afhankelijk van de Stichting Children’s Dreams for Africa. De stichting is dan ook hard op zoek naar mensen en bedrijven die een financiële en/of materiële bijdrage willen leveren.